انسان بر سر عقایدش تا کجا میتواند پافشاری کند؟!

انسان بر سر عقایدش تا کجا میتواند پافشاری کند؟!
تحقیقاتی در دانشگاه lowa نشان میدهد که مردم عموما تمایلی به تغییر عقیده خود ندارند . طبق تحقیقات ، انسانها حتی در هنگام یادگیری حقایق جدیدی که ادعاهای آنها را به چالش می کشد ، عقاید خود را سرسختانه حفظ میکنند. در مطالعه دیگری که به بررسی تأثیر نظرات دیگران پرداخته است ، محققان دانشگاه برکلی دریافتند که تقویت و القای احساس اطمینان در مخاطبان ، هنگام یادگیری موضوعات جدید یا تلاش برای تشخیص درست و غلط ، نقش بزرگتری نسبت به در دست بودن و نشان دادن شواهد معتبر دارد. به بیانی ساده تر شواهد مغلوب احساسات است!
حال اتفاقات این روزها را در ذهن خود تجسم کنید. مثلا از خود بپرسید “به چه گناهی معلم تاریخ فرانسوی توسط یک جوان سر بریده شد؟ اين آموزگار چه کرده بود که فردی که در کلاس درس وی هرگز حضور نداشت وی را چنین وحشیانه به قتل رساند؟” چند نفر این سوال را از خود میپرسند و به دنبال جواب میروند؟! و چند نفر از روی احساسات معلم یا جوان را قضاوت میکنند؟!
در پاسخ به این سوال خاص، طبق برنامه آموزشی مدارس فرانسه در دوره چهار ساله کالج، پيش از ورود به دانشگاه، ساعتهایی به آموزش مدنی و شهروندی اختصاص دارد که در آن اصول پايهای نظام دموکراتيک و لائيک فرانسه، يعنی آزادی و برابری و برادری، همراه با لائيسيته (جدایی دين و دولت) به بحث و بررسی گذاشته میشود. این آموزگار نيز همين بحثها را در ساعت درس پيرامون آزادی بيان و دعوت دانشآموزان به تأمل در چندوچون این رویدادها مطرح کرده بود. تأثير لائيسيته در تضمین آزادی عقیده و بيان است (اصل اول قانون اساسی جمهوری فرانسه). در این اصل، آزادی کلیه مذاهب تضمین شده و دولت حق کمک به هیچیک از مذاهب را ندارد. فرد آزاد است از هر مذهبی که مایل است پیروی کند و یا معتقد به هیچیک نباشد. اگرچه بسیاری معتقدند موضوع مورد بحث معلم خطرخیز بوده و نباید در این باره صحبتی میشده اما سوال اینجاست چرا افراد تا این اندازه وحشیانه نسبت به مقدسات خود واکنش نشان میدهند؟! اسلام دین دوستی و محبت است و این دسته از اتفاقات زمینه ساز اسلام هراسی بسیاری در دنیا شده است.
پایین بودن نرخ مطالعه و جستجو در میان متعصبان، سوالات زیادی را بوجود آورده است. این که آزادی بیان حدی دارد یا خیر و یا چگونه میتوان باعث رشد تفکر انتقادی شد و همزمان از بارورتر شدن تعصبات جلوگیری کرد؟
منابع:
https://www.inverse.com/mind-body/one-strategy-may-be-more-effective-in-changing-minds
https://www.opindia.com/2020/10/fact-check-on-claim-that-samuel-patty-attended-pro-refugee-rally
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17496977.2016.1255460?journalCode=rihr20

درباره عطیه احمدی
دانشچوی دکتری زیست شناسی مصنوعی در دانشگاه واترلو کانادا
نوشتههای بیشتر از عطیه احمدی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.