برگزیت و چالشهای پیشروی پژوهش

با خروج رسمی انگلستان از اتحادیه اروپا (Brexit) در پایان ماه دسامبر، زندگی و سیاست عمومی شهروندان این کشور دستخوش تغییرات زیادی شده است. مذاکرهکنندگانی از انگلستان و اتحادیه اروپا در تلاشاند تا به توافق تجاری دست یابند که آینده روابط آنها را تعیین کند. در هر دو صورت دستیابی یا عدم دستیابی به این توافق، عواقبی را در زمینه پژوهش در پی خواهد داشت، از جمله نحوه تأثیر برگزیت بر سرمایهگذاریها و همکاریهای علمی و پژوهشی.
تا کنون پیشرفتهایی در این زمینه رخ داده است، مانند پیشنهاد سیستم جدیدی برای مهاجرت و سفر میان انگلستان و اتحادیه اروپا که مشاغل و همکاریها را تحت شعاع قرار خواهد داد. شاید مهمترین نگرانی دانشمندان انگلستان عدم شفافیت در مورد امکان بهرهمندی از منابع و سرمایههای اتحادیه اروپا باشد که برههی حساسی را برای علم انگلستان ایجاد کرده است.
مسائلی که بر پژوهش تأثیر خواهند گذاشت شامل موارد زیر هستند؛
مهاجرت و ویزا برای دانشمندان
مقررات جدیدی برای مهاجرت دانشمندان وضع شده است. اگر هر کدام از 14.4 میلیون دانشمند و مهندس اتحادیه اروپا به دنبال کار در انگلیس باشند، از یکم ژانویه باید از سیستم جدیدی برای درخواست استفاده کنند. این درخواستها در کنار آنهایی که از مردم سایر نقاط جهان دریافت شدهاند مورد بررسی قرار خواهند گرفت و بنابراین تغییر بسیار بزرگی نسبت به زمانی که شهروندان اتحادیه اروپا رفتوآمد آزاد به این کشور داشتند محسوب میگردد.
دانشمندانی که توانایی ویژهای دارند، میتوانند از طریق Global Talent اقدام کنند که مسیر کوتاهتری را در پی دارد. دولت قصد دارد ادارهای تحت این عنوان تأسیس کند که فرآیندهای مهاجرت دانشمندان را از این طریق هدایت کند. علاوه بر این، انگلستان یکی از گرانترین سیستمهای مهاجرتی در دنیا را دارد و برای دانشمندی همراه پارتنر خود و دو بچه که قصد ورود به انگلستان را دارد هزینه ویزای 5ساله 17هزار پوند خواهد بود. بنابراین در صورت عدم توافق میان اتحادیه اروپا و انگلستان، قوانین مهاجرتی برای دانشمندان همچون مردم عادی خواهد بود.
سرمایهگذاری: دسترسی انگلستان به برنامههای اتحادیه اروپا
شاید مهمترین خواسته دانشمندان انگلیسی عضویت در برنامه پژوهشی بعدی اتحادیه اروپا، Horizon Europe، باشد. سیاستمداران انگلستان بارها بیان کردهاند که قصد دارند تحت عنوان “عضو همراه” در این برنامه 8 میلیارد یورویی شرکت کنند، که امکان سهیم شدن دانشمندان انگلیسی همچون سایر اعضای اتحادیه اروپا را فراهم میکند.
از نظر تاریخی، انگلستان همواره مقدار کمک هزینهای بیشتر از مبلغ پرداختی را دریافت کرده و نمیخواهد برای دسترسی بیشتر از حد هزینه کند. به این دلیل اتحادیه اروپا پیشنهاد داده است که در صورتی که دانشمندان انگلیس بیش از مبلغ پرداختی دریافت کنند، این مبلغ به اتحادیه اروپا پس داده شود. در صورت نهایی نشدن این قرارداد نیز دولت انگلستان در صدد راهاندازی صندوقی جایگزین بودجههای علمی اتحادیه اروپاست که کمک هزینههایی برای دانشمندان انگلیسی و همچنین دانشمندانی که از سایر نقاط به این کشور آمدهاند فراهم میکند.
مقررات، دادهها و آزمایشات بالینی: درخواست استانداردهای برابر
درصورتی که انگلستان و اتحادیه اروپا به توافقی در زمینه استانداردهای یکدیگر مرتبط با آزمایشات پزشکی دست نیابند، آزمایشات بالینی در معرض مشکلات عدیدهای قرار خواهد گرفت. به عنوان مثال میلیونها دارو که هر ساله از انگلستان وارد اتحادیه اروپا میشود، نیاز به بررسی کیفیت و ایمنی اضافه و متعاقبا تأخیر در درمان بیماران و آزمایشات بالینی را خواهد داشت. همچنین تبادل دادهها مانند دادههای بیماران، به طور مشخص بر روی آزمایشات بالینی تأثیرگذار خواهد بود، به نحوی که همکاری پژوهشگران اتحادیه اروپا با دانشمندان انگلیسی را دچار مشکل میکند.
امکانات تحقیقاتی
امکانات تحقیقاتی مربوط به آبوهوا و انرژی هستهای از جمله مواردی هستند که دانشمندان در تلاش برای حفظ آنها پس از برگزیت هستند. به عنوان مثال مرکز پیشبینیهای آبوهوایی ECMWF مستقر در انگلستان، در حال تأسیس امکانات جدیدی برای ادامه فعالیتهای اتحادیه اروپاست. نگرانی دیگر مربوط به جریان نقدی است. بسیاری از مراکز پژوهشی انگلستان بدون دریافت سرمایه از اتحادیه اروپا قادر به ادامه فعالیتهای خود نیستند. در سال 2017، 84% از 135مرکز پژوهشی بودجه خود را از منابع اتحادیه اروپا دریافت کردهاند. دولت انگلستان هیچ تضمینی برای پوشش این هزینهها ارائه نکرده است. اما از دست دادن ارتباط با همکاران اروپایی و دانشی که آنها به همراه دارند از فقدان منابع مالی نگرانکنندهتر است.
تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی
در صورت نهایی نشدن قراردادی جهت مبادله کالا بدون تعرفه، انتقال کالاهایی چون مواد و تجهیزات آزمایشگاهی با مانع روبهرو خواهد شد که این امر میتواند منجر به تأخیر کوتاه مدت در ورود محصولات به انگلستان گردد. به عنوان مثال ظروف پلاستیکی و پتری آزمایشگاههای انگلستان اغلب از آلمان وارد میشوند و در صورت تداخل در این مبادلات، احتمال کمبود چنین تجهیزاتی تحقیقات علمی را دچار مشکل خواهد کرد. بسیاری از آزمایشگاهها برای جلوگیری از چنین مشکلاتی تجهیزات موردنیاز خود را ذخیره کردهاند.
پینوشت: این مقاله قبل از نهایی شدن قرارداد تجاری میان انگلستان و اتحادیه اروپا در ماه اکتبر منتشر شده است.
منبع:

دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.