تشخیص زود هنگام آلزایمر

تیمی از دانشمندان بیمارستان عمومی ماساچوست وابسته به دانشگاه هاروارد روشی مبتنی بر نرم افزار، برای اسکن سوابق الکترونیکی سلامت (EHRs) تهیه کردهاند تا خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را تشخیص دهند. الگوریتم ارائه شده توسط این گروه ابتدا با استفاده از یادگیری ماشین لیستی از اصطلاحات کلینیکی کلیدی ایجاد میکند. این اصطلاحات، مرتبط با علائم شناختی است که توسط متخصصین بالینی مشخص شدهاند. سپس با پردازش زبان طبیعی (NLP) سوابق الکترونیکی سلامت بیماران را جستجو میکند و سرانجام این الگوریتم با استفاده از نتایج مرحلهٔ قبل خطر ابتلا به آلزایمر را در بیماران ارزیابی میکند.
توماس جونیور، نویسنده اول مقاله گفته است: «نکتهٔ جالب روش مذکور این است که ما توانستهایم ۸ سال زودتر خطر ابتلا به آلزایمر را پیشبینی کنیم.»
تشخیص زود هنگام آلزایمر میتواند یک اقدام مهم در جهت بهبود مراقبت و یافتن درمانهای مؤثر برای این بیماران باشد. آلزایمر در حال حاضر بیش از ۵.۵ میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار دادهاست و انتظار میرود با افزایش سن جامعه، تعداد افراد بیشتری درگیر این بیماری شوند. ابزارهای شناسایی و پیشبینی فعلی نیاز به جمعآوری دادههای زیادی دارد که پرهزینه است. ابزار معرفی شده توسط این گروه کاملاً مبتنی بر نرمافزار است تا از دادههایی که قبلاً در طول مراقبتهای بالینی معمول ایجاد شده است، استفاده کند.
روی پرلیس، نویسنده ارشد این مطالعه و مدیر مرکز بهداشت بیمارستان ماساچوست گفت: «با این رویکرد ما از دادههای بالینی که قبلاً در پروندهٔ سلامت ثبت شدهاند، استفاده میکنیم و به دادههای جدیدی نیاز نداریم. محققان امیدوارند از این ابزار برای تسریع تحقیقات استفاده شود.»
در مطالعات قبلی توماس جونیور و همکارانش از این نوع ابزار برای پیشبینی خطر خودکشی و همچنین احتمال بستری و مدت اقامت کودکان دارای علائم روانپزشکی در اتاقهای اورژانس استفاده میکردند. مطالعهٔ جدید نشان میدهد که از این ابزار میتوان برای پاسخ دادن به سؤالات خاص در مورد سایر بیماریهای مغزی نیز استفاده کرد.
رودولف تانزی، عضو تیم تحقیق، معاون رئیس عصب شناسی و مدیر مرکز مک کینس گفت: «این رویکرد میتواند در سراسر جهان استفاده شود و دادههای بیشتری برای ما فراهم کند.»
این تیم شامل اعضای مرکز بهداشت بیمارستان ماساچوست، دانشکده بهداشت عمومی چان هاروارد و مرکز منابع بافتی مغز هاروارد است و مقالهٔ آنها این هفته در Alzheimer’s & Dementia منتشر شده است. این مطالعه شامل دادههای مربوط به ۲۶۷۸۵۵ بیمار است. این کار توسط مؤسسه ملی بهداشت روان، موسسه ملی پیری و بنیاد تحقیقات مغز و رفتار پشتیبانی شده است. حامیان هیچ نقشی در طراحی مطالعه، نوشتن گزارش یا جمع آوری دادهها، تحلیل و تفسیر نداشتهاند.
منبع: The Harvard Gaztte

درباره مریم رفیعی پور
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته بیوانفورماتیک از دانشگاه تربیت مدرس
نوشتههای بیشتر از مریم رفیعی پور
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.