25 نوامبر: روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان

پاتریا، مینروا و ماریا ترزا میرابل، سه خواهر اهل جمهوری دومنیکن بودند که علیه رژیم دیکتاتور وقت رافائل تروژیلو فعالیت میکردند. این سه خواهر گروهی تحت عنوان «حرکت چهاردهم ژوئن» تشکیل دادند که نام خود را از حادثهی قتلعام توسط نیروهای تروژیلو گرفته بود. فعالیتهای این گروه شامل توزیع جزواتی از اسامی افراد کشتهشده توسط رژیم و همچنین تهیه مواد برای ساخت بمب و اسلحه در صورت شورش بود. در پی این فعالیتها, ماریا ترزا و مینروا و شوهران این سه خواهر توسط رژیم بازداشت شدند. بعد از محکومیت این اقدامات توسط سازمانهای ایالت متحده، ماریا ترزا و مینروا آزاد شدند، اما شوهرانشان در بند باقی ماندند. در 25 نوامبر 1960، این سه خواهر که به ملاقات شوهران خود در زندان رفته بودند در مسیر بازگشت توسط نیروهای رژیم متوقف و همراه با رانندهشان به وسیله چماق تا سر حد مرگ مورد ضربوشتم قرار گرفتند. مأمورین جسدهایشان را در داخل ماشین قرار داده و از جاده کوهستان خارج کردند تا مرگ آنها تصادف جلوه کند. شش ماه بعد، زمانی که تروژیلو ترور شد حقیقت کشتهشدن آنها توسط نیروهای پلیس مخفی رژیم آشکار شد.
در سال 1981 فعالان حقوق زنان در امریکای لاتین و حوزه کارائیب، 25 نوامبر را به عنوان روزی برای مبارزه و افزایش آگاهی از خشونت علیه زنان معرفی کردند. در 17 دسامبر 1999، سازمان ملل متحد این روز را به عنوان روز بینالمللی مبارزه با خشونت علیه زنان نامگذاری کرد.
خشونت علیه زنان و دختران، یکی از گستردهترین و ویرانکنندهترین موارد نقض حقوق بشر در دنیای امروز است که به دلیل مصونیت مجازات، سکوت، انگ و شرم پیرامون آن، تا حد زیادی بدون گزارش باقی مانده است.
به طورکلی خشونت علیه زنان در اشکال جسمی، جنسی و روحی پدیدار میگردد و شامل موارد زیر است:
خشونت توسط شریک زندگی (ضربوشتم، آزار روانی، تجاوز زناشویی و زنکشی)،
خشونت و آزار جنسی (تجاوز، اعمال جنسی اجباری، پیشرفتهای جنسی ناخواسته، آزار و سوءاستفاده از کودکان، ازدواج اجباری، آزار خیابانی، تعقیب و گریز و آزار سایبری)،
قاچاق انسان (بردهداری و استثمار جنسی)،
ختنه دستگاه تناسلی زن،
ازدواج کودکان.
براساس بیانیه سازمان ملل در سال 1993، خشونت علیه زنان به صورت ” هرگونه عمل خشن برپایه جنسیت که به احتمال زیاد منجر به آسیب روانی، جنسی و فیزیکی یا رنج زنان شود، شامل تهدید به انجام چنین اعمالی، اجبار یا سلب اختیار از آزادی، چه در زندگی عمومی و چه در زندگی خصوصی” تعریف میگردد.
خشونت مبتنی بر جنسیت، ممکن است برای هر فرد در هر زمانی رخ دهد، اما گروههایی از زنان و دختران آسیبپذیرتر هستند. به عنوان مثال؛ دختران جوان و زنان مسن، زنانی که خود را به عنوان دگرباش معرفی میکنند، مهاجران، پناهجویان، اقلیتهای قومی، زنان و دختران مبتلا به HIV و دارای معلولیت و کسانی که در بحرانهای انسانی زندگی میکنند.
از هر سه زن، یک نفر تجربه خشونت جنسی یا جسمی را در طول زندگی خود دارد که اغلب توسط شریک زندگی صورت میگیرد.
در سراسر جهان تقریبا 750 میلیون زن و دختر زنده وجود دارند که قبل از تولد 18 سالگی خود ازدواج کردهاند، در حالی که 200 میلیون نفر زن و دختر تحت عمل ختنه دستگاه تناسلی قرار گرفتهاند.
از هر دو زن کشتهشده در سراسر جهان در سال 2017، یک نفر توسط شریک زندگی یا اعضای خانواده کشتهشده است، در حالیکه این تعداد برای مردان در شرایط مشابه یک به 20 است.
71 درصد کل قربانیان قاچاق انسان در سراسر جهان زن و دختر هستند که از هر 4 نفر آنها 3 نفر مورد سوءاستفاده جنسی قرار میگیرند.
پیامدهای نامطلوب روانشناختی، جنسی و بهداشت باروری ناشی از خشونت علیه زنان، تمام مراحل زندگی آنان را تحتتأثیر قرار میدهد. به عنوان مثال ممانعت از حق تحصیل دختران، محدود کردن دسترسی به آموزش عالی و حتی محدودیت فرصتهای زنان در بازار کار.
خشونت علیه زنان همچنان مانعی برای دستیابی به برابری، توسعه، صلح و همچنین تحقق حقوق بشر زنان و دختران است. وعده اهداف توسعه پایدار “هیچ کس را پشت سر نگذاریم” ، بدون پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران قابل دستیابی نیست.
جهان را نارنجی کن!
رنگ نارنجی نمادی برای آیندهای روشنتر و بدون خشونت برای زنان و دختران است، همچنین ابزاری است برای نشان دادن همبستگی جهت از بین بردن انواع خشونتها.
فعالان این حوزه به عنوان نمادی برای آگاهیبخشی، در گردهمایی و فعالیتهای خود به مدت 16 روز، از تاریخ 25 نوامبر تا 10 دسامبر (روز جهانی حقوق بشر)، از رنگ نارنجی استفاده میکنند. به عنوان مثال، پوشیدن روبان و لباسهایی به این رنگ، نوشتن بنرهای نارنجی و بیان دلیل این کار به دیگران.
همچنین این دوره 16روزه، تاریخهای مهم دیگری را نیز پوشش میدهد، مانند 29 نوامبر روز دفاع از حقوق زنان، 1 دسامبر روز جهانی ایدز و همچنین سالگرد قتلعام مونترال در 6 دسامبر.
خشونت علیه زنان در زمانهی کرونا
همزمان با اجرای اقدامات قرنطینهای در کشورها به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، خشونت علیه زنان به ویژه خشونت خانگی شدت گرفته است. در برخی از کشورها تماس با خطوط کمک 5 برابر افزایش یافته است. در برخی از کشورها گزارشهای رسمی از خشونت خانگی به دلیل سختتر شدن دسترسی به کمک و پشتیبانی از طریق کانالهای متداول، کاهش پیدا کرده است. تعطیلی مدارس و فشار اقتصادی، دختران و زنان را فقیرتر کرده است و آنها خارج از مدرسه و شغل، نسبت به استثمار، سوءاستفاده، ازدواج اجباری، و آزار و اذیت آسیبپذیرتر شدهاند.
در آوریل 2020 با شیوع همهگیری در سراسر جهان، دبیرکل سازمان ملل خواستار “صلح در خانه” شد و 146 کشور عضو، در بیانیهای تعهد قوی خود را نشان دادند. در ماههای اخیر، 135 کشور به عنوان بخشی از واکنش به COVID-19 ، اقدامات و منابع برای مقابله با خشونت علیه زنان را تقویت کردهاند. با این حال به اقدامات بیشتری نیاز است.
امروزه، گرچه صدای فعالان و بازماندگان به اوج رسیده است و نمیتوان آن را ساکت کرد یا نادیده گرفت، اما پایان دادن به خشونت علیه زنان به سرمایهگذاری، رهبری و اقدام بیشتری نیاز دارد و باید به بخشی از پاسخهای هر کشور به ویژه در جریان بحران COVID-19 تبدیل گردد.
امسال فعالیت علیه خشونت برپایه جنسیت تحت عنوان ” جهان را نارنجی کن: سرمایه، پاسخ، جلوگیری، جمعآوری”، برگزار میشود. به مدت 16 روز اتحادیه ملل زنان، میکروفون را در اختیار بازماندگان، فعالان و اعضای اتحادیه قرار داده است تا داستانهای رخداده در همهگیری COVID-19 را بازگو کنند. این داستانها را بخوانید و به اشتراک بگذارید، از فعالیتهای کسانی که هر روز تغییری ایجاد میکنند الهام بگیرید و بیاموزید که چگونه باید وارد عمل شوید.
منابع:
- https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/end-violence-against-women
- https://www.un.org/en/events/endviolenceday/index.shtml
- https://news.un.org/en/story/2015/11/516382-orange-world-campaign-kicks-efforts-end-violence-against-women-and-girls-un
- https://www.jordantimes.com/news/local/orange-colour-campaign-against-gender-based-violence#:~:text=The%20colour%20orange%20has%20been,of%20abuse%2C%20the%20statement%20said.
- https://www.thevintagenews.com/2017/04/19/the-mirabal-sisters-the-three-butterflies-who-were-killed-because-of-their-activities-against-the-dictatorship-of-rafael-trujillo/
- https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/in-focus-gender-equality-in-covid-19-response/violence-against-women-during-covid-19#:~:text=One%20in%20three%20women%20worldwide,mostly%20by%20an%20intimate%20partner.&text=As%20COVID%2D19%20cases%20continue,and%20helplines%2C%20have%20reached%20capacity.

دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.