تولید دستگاه قابل حمل توالییاب

یک شرکت انگلیسی به نام Oxford Nanopore Technologies اولین دستگاه قابل حمل توالییابی DNA را تولید کردهاست. این دستگاه USB با نام minION کوچکتر از یک تلفن معمولی است و برای توالییابی رشتههای طولانی DNA به یک لپتاپ معمولی متصل میشود. minION قبلاً برای توالییابی ژنوم انسانی مورد استفاده قرار گرفتهاست و همچنین توانسته است برخی از شکافهای شناخته شده در دادهها را پر کند.
این دستگاه بر روی آنچه فناوری nanopore نامیده میشود، کار میکند. داخل یک مولکول پروتئین منافذی وجود دارد که در یک غشای مصنوعی تعبیه شده و در یک مایع غوطهور است. هنگامی که یک ولتاژ در غشاء اعمال میشود، یونها از درون منافذ جریان مییابند و میتوان جریان الکتریکی را اندازهگیری کرد. انسداد منافذ توسط هر مولکول دیگر مانند DNA منجر به افت جریان الکتریکی میشود.
مولکول DNA از چهار نوع باز مختلف تشکیل شدهاست: آدنین (A)، تیمین (T)، گوانین (G) و سیتوزین (C). هر یک از این بازها جریان را در سراسر منافذ به سطوح مختلف تغییر میدهند. بنابراین با اندازه گیری جریان، میتوان چهار باز مختلف را شناسایی کرد و با تکرار این کار، minION میتواند توالی A ،T ،G و C را روی رشته های DNA بخواند.
به نقل از Bloomberg، توالییاب minION بسیار سریعتر از سایر دستگاههای تعیین توالی، مانند Illumina و سایر دستگاههای توالییاب در بازار است. minION با رشتههای DNA طولانیتر، حدود۸۸۲۰۰۰ جفت باز کار میکند، در صورتی که سایر دستگاههای توالییاب با طول خوانشهای کوتاهتر از ۱۰۰-۲۰۰ جفت باز کار میکنند. یک مزیت بارز این روش این است که اجازه میدهد تا برخی ویژگیهای اپی ژنتیکی مانند متیلاسیون حفظ شود.
نقطهٔ ضعف اصلی سیستم minION این است که میزان خطای آن ۱ در ۱۰۰ باز است که بسیار بیشتر از سایر فناوریهای تعیین توالی است، اگرچه با اندازهگیریهای مکرر میتوان تا حدودی این خطا را جبران کرد.
منبع: The Wire

درباره مریم رفیعی پور
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته بیوانفورماتیک از دانشگاه تربیت مدرس
نوشتههای بیشتر از مریم رفیعی پور
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.