زنان در علم

هفت زن دانشمندی که جهان را متحول ساختند
به بهانه 8 مارس؛ روز جهانی زن
قرنها زنان سهم قابل توجهی در علم ایفا کردند؛ کشف درمان های خانگی نجات دهنده حیات، اختراع ابزار و دستگاه های تغییر دهنده جهان و پژوهش های دور از دسترس دیگر. اما در موارد بسیاری پیشرفت های ارزشمند آنها یا کوچک شمرده شده و یا نادیده گرفته شده است.
شکل گیری رشته های STEM بر پایه پیش داوری های جنسیتی و دسترسی ناعادلانه به آموزش، فناوری و کرسی های مهم این حوزه ها، زنان درخشان بیشماری را به دوری از حرفه های STEM هدایت کرده است و پیشرفت شان را متوقف ساخته است.
باوجود این موانع، زنان و دختران خلاق و سرسخت مرزهای دانش را جابهجا می کنند و به دنبال راه حل هایی برای چالش های پیچیده جهانی هستند. تلاش هایشان شیوه دید ما به جهان را تغییر داده است و داستان هایشان سزاوار بازگو کردن هستند.
پیشرفت های علمی بازتاب دهنده کسانی هستند که آنها را ایجاد می کنند. شکاف جنسیتی در علم، فناوری و نوآوری موجب هدر رفتن استعدادها، اکتشافات بی استفاده و راه حل های مغرضانه می گردند. در اینجا تنها به هفت زن دانشمند که لازم است بشناسید اشاره شده است.
تو یویو
تو یویو یک شیمیدان دارویی است که تحقیقاتی بر روی درمان مالاریا در چین باستان انجام داده است. کشف او “آرتیمیسینین” ترکیبی که به سرعت موجب کاهش تعداد انگل های پلاسمودیوم در خون بیمار مبتلا به مالاریا می گردد، جان میلیونها نفر را نجات داده است. یویو در اوایل کار خود سالها در جنگل های بارانی جنوب چین گذراند و مورد عواقب ویرانگر مالاریا و متون طبی باستانی در مورد درمان های سنتی چینی بر روی این بیماری مطالعه کرد و بعد از سال ها تحقیق به نوعی کرم چوب رسید که در حدود 400 میلادی برای درمان تب های متناوب، از نشانه های مالاریا، استفاده می شد و با استخراج ترکیب آرتیمیسینین اولین خط دفاعی در برابر مالاریا را معرفی نمود. در سال 2015 او به همراه دو همکار خود موفق به کسب جایزه نوبل فیزیولوژی گردید.
کایرا نیرگین
کایرا نیرگین در 19 سالگی برنده جایزه نمایشگاه علمی گوگل در سال 2016 برای ایجاد یک پلیمر فوق جاذب که قادر به حفظ جرمی 100 برابر جرم خود است، گردید و انقلابی در حوزه حفظ آب و پایداری محصولات زراعی در طول دوره های خشکسالی ایجاد کرد. این پلیمر ساخته شده از پوست پرتقال و پوست آووکادو در کنار ویژگی های منحصر به فرد خود ارزان قیمت و زیست تخریب پذیر است. علاقه نیرگین به حفظ آب به تجربه خود از خشکسالی 2015 در افریقای جنوبی بر می گردد. استفاده از این اختراع در زمین های کشاورزی می تواند موجب افزایش امنیت غذایی در سراسر جهان شود.
کاترین جانسون
کاترین جانسون ریاضیدانی ست که محاسبات او برای کاوش های فضایی ایالات متحده ضروری بوده است. به عنوان یکی از دانشمندان ناسا، جانسون، مسیرها، پنجره های فرود و مسیرهای بازگشت اضطراری که اولین فضانوردان ایالات متحده را به فضا و مدار زمین فرستاد را محاسبه می کرد. او اولین زن امریکایی-افریقایی بود که از مدرسه اش فارغ تحصیل شد و از معدود زنان امریکایی-افریقایی بود که بر روی برنامه های فضایی ناسا فعالیت می کرد و با تبعیضات جنسیتی و نژادی متعددی رو به رو شد.
ماری کوری
ماری کوری شیمیدان و فیزیکدانی بود که پژوهش های او بر روی رادیواکتیویته، پایه های علوم هسته ای نوین را از اشعه X تا پرتو درمانی سلول های سرطانی را ساخت. اولین زن برنده جایزه نوبل بود و اولین فردی که دو جایزه نوبل در دو حوزه متفاوت علمی را دریافت کرد. بعد از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه پاریس به همراه همسر خود دو عنصر رادیواکتیو پولونیوم و رادیوم را کشف کرد و واحدهای متحرکی از اشعه X اختراع کرد که به میلیون ها سرباز زخمی جنگ جهانی اول یاری رساند.
ماریا باربوسا
ماریا باربوسا فیزیکدان برزیلی با پژوهش های خود بر روی ساختارهای پیچیده مولکول آب شناخته می شود. باربوسا مجموعه ای از مدل های خواص آب را توسعه داده است که درک ما از موضوعات متنوع را بهبود می بخشند، مانند نحوه وقوع زمین لرزه، تاخوردگی پروتئین ها، تولید انرژی های پاک تر و درمان بیماری ها. علاوه بر این او کنفرانس ها، سمینارها تنوع جنسیتی در علم و .. را برگزار می کند و کتاب هایی در مورد نقش زنان در فیزیک به رشته تحریر در آورده است.
سِجِنت کِلِمو
سجنت کلمو پاتوبیولوژیست گیاهی مولکولی است که تحقیقات مهم او به زمین داران کوچک برای پرورش غذای بیشتر و مقابله با فقر کمک کرده است. کلمو که خود در خانواده ای کشاورز و فقیر در اتیوپی بزرگ شده است، اولین زنی از منطقه خود است که مدرک دانشگاهی کسب کرده است. بعد از سال ها مطالعه و فعالیت در خارج، کلمو به افریقا بازگشت و به تربیت نسل جدید از دانشمندان پرداخت.
مریم میرزاخانی
به عنوان یک دختر بزرگ شده در تهران، ایران، مریم میرزاخانی رویای نویسنده شدن داشت اما در دوره تحصیلات دبیرستان، استعداد ریاضی خود را کشف نمود. موضوعی که هوش و خلاقیت او را تا پایان عمر به خود مشغول ساخت. در سال 1994 میرزاخانی اولین زن دانش آموز ایرانی شد که مدال طلای المپیاد ریاضی را با امتیاز 41 از 42 دریافت نمود. او دکترای خود را از دانشگاه هاروارد دریافت کرد و پژوهشگر دینامیک و ژئومتری سطوح پیچیده شد. در سال 2014 اولین زن برنده مدال فیلدز، معتبرترین جایزه در ریاضیات گردید.
منبع:
https://www.weforum.org/agenda/2020/02/seven-women-scientists-innovation-change-global/

دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.