ساخت یک تراشه برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه

محققان موسسهٔ پلی تکنیک Worcester یک تراشه از جنس نانولولههای کربنی تولید کردهاند که میتواند سلولهای توموری در گردش خون (CTC) را بر اساس اندازه و نوع جذب کند و با حساسیت به مراتب بیشتری از فناوریهای موجود این کار را انجام دهد.
سرپرست این تیم تحقیقاتی گفتهاست: «جداسازی CTCها با خلوص بالا یک چالش مهم است، شبیه یافتن سوزن در انبار کاه. این سلولها تقریباً یک تا ۱۰ سلول را در بین یک میلیارد سلول خون تشکیل میدهند و جدا شدن CTC از تومورها یک فرایند بسیار ناپیوسته است.»
این تیم در تحقیقاتی نشان داده بود CTCها تمایل دارند به نانولولههای کربنی متصل شوند، از این رو در طراحی این تراشه از این ویژگی CTCها استفاده کردند. گلبولهای سفید خون تمایلی به اتصال به نانولولههای کربنی ندارند که این باعث می شود از تراشه جدا شوند و CTCها روی تراشه باقی بمانند. گلبولهای قرمز خون تمایل دارند که روی تراشه رسوب کنند که این میتواند از اتصال CTCها به نانولولههای کربنی جلوگیری کند. پژوهشگران این مشکل را با شکستن گلبولهای قرمز پیش از افزودن نمونهی خون به تراشه حل کردند.
طراحی منحصر به فرد این تراشه باعث شدهاست سلولهای جذب شده به آسانی شناسایی و حتی کشت دادهشوند، این امر میتواند تومورها را در مراحل اولیه تشخیص دهد و بر اثرات درمانی نظارت کند.
میزان بالای مرگ و میر ناشی از سرطان تا حد زیادی مربوط به تومورهایی است که تا رسیدن به مراحل پیشرفته یا غیرقابل درمان شناسایی نمیشوند. دانشمندان مدتهاست به دنبال روشی هستند که بتواند سلولهای توموری که با جریان خون در رگها در حرکتند را به دام بیندازد. این فناوری میتواند تشخیص سرطان را در مراحل اولیه، هنگامی که احتمال درمان موفقیت آمیزتر است را ممکن سازد و تغییرات ژنتیکی سلولهای تومور را هنگام شروع متاستاز تشخیص دهد.
آزمایش با استفاده از لکهی خون با تعداد مشخصی از سلولهای سرطانی برچسب خورده شده با فلورسنت نشان داد که تراشه از حساسیت بالایی برخوردار است و آزمایش با نمونهی خون از بیماران واقعی سرطان پستان (مراحل ۱-۴) انجام شد و ۱۰۰٪ حساسیت را برای تشخیص CTCها نشان داد. این آزمایشها بر روی هفت نمونه بیمار و دو نمونه سالم انجام شد. در نمونه خون افراد سالم CTC مشاهده نشد.
منبع: WPI

درباره مریم رفیعی پور
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته بیوانفورماتیک از دانشگاه تربیت مدرس
نوشتههای بیشتر از مریم رفیعی پور
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.